23 lipca 2013

Pieczone jabłuszko

Pieczone jabłuszko to pewnie tak jak i dla mnie deser przywołujący miłe wspomnienia z dzieciństwa. Cóż smaczniejszego można było zjeść na jesienny podwieczorek niż właśnie dojrzałe słodkie jabłuszko wyjęte prosto z pieca?


No może jeszcze kisiel domowy zrobiony z jabłek, żurawiny, lub innych sezonowych owoców. 
Ostatnio, kiedy myślałam, co tu dobrego zrobić mojej Oli na deser, przypomniał mi się właśnie ten łatwy przepis. Co prawda teraz lato w pełni, a za jesienią chyba nikt z nas jeszcze nie zatęsknił, ale pora roku absolutnie nie przeszkadza w przyrządzeniu jabłuszek.
Szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiej reakcji mojej córy na tą nowość. Myślałam, że będę musiała przekonywać do spróbowania, bo chociaż niby jabłuszka lubi, to jednak forma podania była niecodzienna. 
A tu proszę. Bez kręcenia głową, wypluwania, rzucania talerzami i strat w ludziach się obyło... i nawet jeść sama chciała, a jeść jabłuszko pieczone to nie taka prosta sprawa. Jednak z pomocą mamy dała świetnie dała sobie radę. 

Po minie, przeciągłym "mmmm" i głaskaniu brzusia wiedziałam, że pannie Aleksandrze zasmakowało. Z całą pewnością będziemy więc częściej fundować sobie takie specjały. Tym bardziej, że deser ten jest zdrowy, tani i niezbyt pracochłonny. 


Pieczone jabłka

Aby zapełnić brzuszek swój i Oli (2 porcje) potrzebowałam:
  • 2 średnie jabłka
  • kilka łyczek domowej konfitury np. jagodowej, malinowej lub suszonych rodzynek, czy żurawiny
  • 4 łyżeczki miodu
  • dwie łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
  • kawałek chleba
Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Odetnij kawałek górnej i dolnej części jabłka (te miejsca gdzie znajdują się korzonki i ogonek).
3. Wydrąż ze środka gniazda nasienne.
4. Żeby zapobiec deformacji jabłka podczas pieczenia, zrób nacięcie nożem w skórce dookoła każdego jabłka w połowie wysokości każdego jabłka.
5. Do każdego jabłka w miejsce wydrążenia włożyć od spodu po małym kawałeczku chleba, tak by zapobiec wyciekaniu soków z jabłka podczas pieczenia
6. Każde jabłuszko wypełnić konfiturą, żurawiną lub rodzynkami.
7.  Niewielkie jabłka piecz przez około 25 minut, większe odpowiednio dłużej.
8. Po upieczeniu polać każde jabłko łyżeczką miodu.
9. Podawaj gorące.
10. Smacznego!




Uwagi

1. Do pieczenia najlepsze są jabłka o miękkim miąższu np. Lobo lub Cortland.
2. Deser ten jest dość dietetyczny, pieczone lub gotowane jabłko bez skórki można podawać dzieciom. 
3. Jeśli przetniesz jabłko na pół przed pieczeniem, by zrobić z górnej części "pokryweczkę" nie jest już konieczne nacinanie skórki dookoła jabłka.
4. Jabłko można również podawać z lodami waniliowymi.
5. Dzieci i kobiety ciężarne nie powinny stosować zbyt dużej ilości cynamonu i przypraw piernikowych, można więc zrezygnować z dodawania tych przypraw lub po prostu nie przesadzać z ilością.

A tak Ola próbowała zajadać łyżeczką pieczone jabłuszko.









Po więcej moich sprawdzonych przepisów zapraszam do zakładki  Sprawdzone przepisy


3 komentarze:

  1. fajny i smaczny przepis :)
    Zrobimy sobie na pewno, ale po upałach. Teraz nie zaryzykuję włączania piekarnika, bo i my się upieczemy ;)
    http://krainapaozji.blogspot.fr/

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i smaczne:) Ja uwielbiam jabłka pieczone z orzechami włoskimi, cynamonem i imbirem a kiedyś nawet jadłam z powidłami pomarańczowymi-niebo w gębie:)
    Niestety moi panowie wybrzydzają, a mąż posunął się do stwierdzenia, że jabłka o smaku zgnitego jabłka to jeść nie będzie, o i masz babo placek;>

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha i tyle w tym temacie bo slinotok mam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy zostawiony komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...